Op vrijdag 14/9 werd de officiële eerste steen gelegd. Hieronder enkele foto’s, en enkele woorden.

TOELICHTING n.a.v. de EERSTESTEENLEGGING van de JEUGDLOKALEN te BOUTERSEM.

“SCOUTING IS EEN DROOM OVER DE WERELD, VERWEZENLIJKT VOOR EN DOOR JONGEREN”.

Juffrouwen, Dames, mijne Heren,
beste Jongeren van vandaag en morgen,
beste Genodigden,

Welkom

Van harte welkom op deze bijzondere dag. We zijn hier samen om de toekomst te dromen. Sluit even de ogen, kijk eens rond… Ziet u ook de kinderen en jongeren, de scouts en gidsen, meisjes en jongens, elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.Zij zullen hier nog jaren spelen, leren, groeien, ontdekken… Dat vind ik een geweldige gedachte. Het maakt me blij.

De weg naar vandaag

De weg naar dit moment was echter minder aangenaam. In 2008-2009 werd de scouts Boutersem geconfronteerd met enkele donkere wolken. De terreinen waren zonevreemd, het dak waaide weg en tot overmaat van ramp ging een belangrijk deel van de lokalen in rook op. Door de brand werden sommige herinneringen weggeveegd. Vele uren speelplezier, gezellige momenten en vergaderingen in zetels die meer dan hun tijd hadden gehad, memorabele avonden in de bar waar de gekste activiteiten werden bedacht,… Alles was even weg. De kinderen stonden, bijna letterlijk, op straat. Vooral de winters waren een uitdaging. Gelukkige waren het scouts.Scouts worden uitgedaagd om nieuwe dingen uit te proberen en problemen vindingrijk aan te pakken. Scouts en gidsen gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven. De natuur is hun troef.Sneeuw was dus geen probleem… maar ideaal was het toch niet.

Over echte “scouts” gesproken.

Zelf ben ik nog scout geweest…, ’t te zeggen, hoogstens ‘kandidaat-scout’…. De bloem en de boter op de doop kon ik als kleine gast maar weinig smaken. Ik liet iedereen met plezier voorgaan in de rij… Boter is trouwens nog altijd mijn beet niet. Nochtans hadden o.a. Ann (DeWit) en Cindy (Vandeweyer) hun best gedaan om me de geneugten van scouting bij te brengen. Het was wellicht nog niet het moment.. Soit, het is toch min of meer goedgekomen met mezelf. Maar eerlijk, het is altijd wel een leemte gebleven in mijn jeugd. Dat niet-scout zijn. Dat gebrek aan een totem… 

Gunther Janssens, Schepen van Jeugd

Gunther Janssens, Schepen van Jeugd

 

De gemeente droomt mee.

Niet onverwacht kwam de terechte vraag of de gemeente wilde meewerken aan dit mooie project.

Bij voorkeur zou het erg snel gaan… De mannen van het O-team stonden immers te popelen om, zoals steeds, erin te vliegen. Er werden plannen en schetsen gemaakt, alle opties en scenario’s werden overwogen. De gemeente besliste om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met de scouts. Gezien de gemeente eigenaar is van de grond en de financiële investering niet onbelangrijk is, werd beslist dat de gemeente zou optreden als bouwheer. De behoeften van de scouts werden in kaart gebracht, er werd een architect en aannemer aangesteld. Bij de plannen werd er rekening gehouden met het feit dat de scouts in de komende jaren sterk zal groeien. Dat is voorspelbaar gezien het enthousiasme van het team van gemotiveerde leiders, het hoger dan gemiddeld aantal jongeren in Boutersem en het feit dat de lokalen ingeplant zijn op een plaats waar er nog vele jonge gezinnen zullen komen wonen. Naast scouts, werd er ook gedacht aan andere jongeren, aan andere mogelijkheden voor deze jeugdsite. Dit huis zal dan ook een thuis worden voor andere initiatieven voor kinderen en jongeren; een vergaderplaats voor de jeugdraad/jeugddag, een repetitiekot voor jong muziekgeweld, ruimte voor de vakantiewerking,… Kortom, ruimte met een hart voor jongeren.

Koken kost geld.

Centen zijn schaars. We moeten er zuinig mee omspringen. De gemeente is dan ook doordacht omgegaan met dit project. De gemeente opteerde voor een klassieke, duurzame bouw. Een degelijke jeugdinfrastructuur die tegen een stoot bestand is en voldoende oog heeft voor veiligheid en de omliggende leef- en woonomgeving. Er werd de nodige aandacht besteed aan energieverbruik.

De gemeente ging ook op zoek naar al mogelijke subsidiemechanismen, naar financiële steun voor dit jeugdproject. De vette potten van de Vlaamse subsidies waren echter enkele jaren geleden al opgebruikt door steden en doorgaans grotere gemeenten. Gelukkig konden we met een sterk project via “LEADER” Europese subsidies genieten. 120.000 euro, dat is niet niets. Sommige opperen dat de investering die de gemeenschap vandaag doet te groot is. Dat een niet duurzame, niet energiezuinige constructie, een soort van ‘stevig platen kot’ wel voldoende zou zijn. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Weet u, onder ons, het niet gaat om té veel geld of bakstenen, het gaat om geloven, om durven dromen… Dat blijkt jammer genoeg niet evident te zijn. We (investeren) spelen (in) een spel dat niet luchtledig is, in vrije tijd die niet vrijblijvend is.

De natuur is onze troef.

Hier achter ligt een prachtig gebied met een enorm potentieel langs de kleine Vondelbeek. Het kan de groene long van Boutersem worden. Zo kan de scouts aansluiting vinden bij hun roots, de natuur.  Poelen, kikkers, planten en dieren herontdekken. Deze groene zone maakt voor mij integraal deel uit van dit project. Het is een onmisbare volgende stap in dit verhaal. Samen met natuurverenigingen kunnen we hier iets heel moois van maken. Het wordt echt super.

Een project voor en door jongeren.

We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer.We geloven dat de samenwerking met PISO TIENEN en MARIADAL HOEGAARDEN een essentiële bouwsteen is in dit verhaal. Het is een zeer bewuste en overtuigde keuze waarmee het gemeentebestuur jongvolwassenen de kans zal bieden om de opgedane kennis om te zetten in de praktijk en hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt.

We spreken dan ook niet voor niets van een project voor en door jongeren. We zijn verheugd dat de scholen en leerlingen bereid en gemotiveerd zijn om mee te bouwen aan dit bijzondere jeugdproject.

Tot slot.

Tot slot wil ik jullie allen danken. Jullie, als gemeenschap. Een gemeenschap die durft te dromen met ‘nen hoop jonge gasten en meiden’. Met groot plezier en kleine daden komen (ze) we op voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen.Zo dromen (ze) we luidop van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld. Jullie, als O-team, met de potten verf reeds in de aanslag. Jullie, als aannemer/architect en gemeentelijke diensten voor jullie werk en inzet. Verder, jullie als leidsters en leiders, omdat jullie onze kinderen alle dagen leren buitenspelen, samenleven. Omdat jullie hen de kans geven om individueel en in groep te ontdekken hoe ze zich kunnen inzetten voor elkaar en voor de samenleving. In fine, jullie allen als genieters… van een goed glas op de goede afloop. Santé.

Gunther Janssens, een fiere schepen van jeugd.             

 

Eerstesteenlegging, 14 september 2012.

 

“Een nieuw huis voor en door jongeren.

Een huis vol vreugde en plezier.

Ruimte om te doen en te dromen,

een plek waar jongeren mogen thuiskomen.

Een huis vol toekomst en leven,

door de gemeenschap met liefde gegeven”.

 

G. Janssens

De missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen

 

“Wij zijn scouts en gidsen, meisjes en jongens,
elk met een eigen verhaal. Iedereen kan erbij.
We gaan samen op verkenning en durven tuimelen in het leven.
De natuur is onze troef.
We geloven in onszelf, in elkaar en in iets meer.
We spelen een spel dat niet luchtledig is,
in vrije tijd die niet vrijblijvend is.
Met groot plezier en kleine daden komen we op
voor onze omgeving en voor een kleurrijk Vlaanderen.
Zo dromen we luidop van gelukkige mensen
in een rechtvaardige wereld”.

Stijn Van Lommel- Wuestenberg – voorzitter VZW Scouts en gidsen

Stijn Van Lommel- Wuestenberg – voorzitter VZW Scouts en gidsen

Nico Janssen, kabinetschef van gedeputeerde Monique Swinnen

Nico Janssen, kabinetschef van gedeputeerde Monique Swinnen

v.l.n.r.  Gunther Janssens, Eddy Pitschon, Stijn van Lommel-Wuestenberg, Nico Janssen

v.l.n.r. Gunther Janssens, Eddy Pitschon, Stijn van Lommel-Wuestenberg, Nico Janssen

 

Over janssensg

ben 36 jaar, samenwonend, zoon van 5 jaar ik werk als HR verantwoordelijke in een onderneming te Brussel. verder ben ik schepen in de gemeente Boutersem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s