Mobilteit is een blijvend aandachtspunt.  Het is niet enkel een kwestie van infrastructuur maar tevens van gedrag en respect voor andere weggebruikers. Inzake infrastructuur heeft de huidige meerderheid de focus gelegd op de verkeersveiligheid op de invalswegen, de schoolomgevingen, het behoud en versterken van de basismobiliteit en de trage wegen. Het is een werk van lang adem en een kwestie van prioriteiten. Om deze prioriteiten te bepalen werd een mobiliteitsplan opgesteld. Het is een belangrijk beleidsinstrument bij al wat verkeersveiligheid en leefbaarheid aangaat.

In de afgelopen jaren werden er diverse maatregelen genomen om de verkeersveiligheid in onze gemeente te verhogen. Een kort overzicht:

Overlaging met SMA ter voorkoming geluidshinder E40 04/12/2007

Na jaren aandringen zijn de gemeente en gedreven comité erin geslaagd om de overlaging van de E40 ter hoogte van de gemeente Boutersem te bekomen. Dit was een werk van lange adem. Er werden diverse brieven geschreven en geluidsmetingen gedaan om dit resultaat te bekomen.

Aanleg fietspad onder de spoorwegbrug te Vertrijk 15/06/2007

De aanleg van het fietspad was een oude belofte van de spoorwegen (Infrabel) in het kader van de aanleg van de HST-lijn. Na aandringen werd deze uiteindelijk gerealiseerd in 2007.

 

Stationsomgeving te Vertrijk in 2012

In 2012 werd de parking aan het station van Vertrijk heraangelegd (parkings voor wagens en fietsers). Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met Infrabel.

 

Fietspaden Leuvensesteenweg over het ganse grondgebied. / Doortocht roosbeek

De gewenste fietsverbinding langs de Leuvensesteenweg werd, tot onze grote frustratie, nog niet gerealiseerd. Deze fietsverbinding en de doortocht Roosbeek zijn dossiers die al jaren aanslepen. Al het nodige werd niettemin gedaan om dit project te realiseren.  Zo werd er een koepelmodule afgesloten met het Vlaamse gewest, een studiebureau werd aangesteld voor het uittekenen van de plannen, er werd regelmatig overleg gepleegd met de Vlaamse overheid etc. Jammer genoeg veranderde de Vlaamse overheid regelmatig het geweer van schouder inzake haar investeringsbeleid te Vlaams-Brabant en kregen andere projecten voorrang (bv. ring te Vilvoorde etc).

Overeenkomst gratis nachtvervoer met De Lijn

Een sterke basismobiliteit uitbouwen is steeds een belangrijk aandachtspunt geweest voor sp.a.  In mei 2009 werd gratis nachtvervoer naar Boutersem een feit.  Niet enkel de mobiliteit werd hiermee versterkt, maar er werd ook gewerkt aan verkeersveiligheid.  Verder neemt de gemeente jaarlijks deel aan de oudejaarscampagne waardoor mensen in onze gemeente met de jaarwisseling veilig kunnen gaan vieren in Tienen of Leuven.

Snelheidsbeperkingen en uitbreidingen van de bebouwde kom

Inzake verkeersveiligheid werden de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen. De snelheid werd op verscheidene plaatsen beperkt tot 50 of 30 km per uur en op diverse plaatsen werd de bebouwde kom uitgebreid. Daarnaast werden op de invalswegen en op belangrijke verkeersaders (bv in de buurt van de scholen) tevens snelheidsremmers en snelheidsindicatoren aangebracht.

Heraanleg Waversesteenweg Neervelp

De Waversesteenweg werd heraangelegd en de riolering ontdubbeld. De realisatie van dit project is een belangrijke stap in de uitvoering van ons mobiliteitsplan.  Het gemeentebestuur had immers als prioriteit gesteld om alle invalswegen naar Boutersem aan te pakken. Na de Aarschotsebaan, de Kumtichsestraat, de Stationsstraat, de doortocht Boutersem, de snelheidsremmers op diverse invalswegen was dit een cruciale stap om de leefbaarheid en verkeersveiligheid van onze gemeente te verhogen.

Herinrichting en aanleg fietspaden Kumtichsestraat

Naast de herstelling van enkele wegplaten werden er volwaardige fietspaden aangelegd in de Kumtichsestraat. Dit kadert eveneens in onze visie om alle invalswegen van de gemeente aan te pakken.

Uitvoering Octopusplan: verkeersveiligheid nabij scholen.

In het kader van de beleidsbeslissing om prioritair de verkeersveiligheid nabij schoolomgevingen te verbeteren werd er een ‘octopus’ overleg opgestart. Samen met alle scholen, de kinderen en ouders werd nagegaan hoe de verkeersveiligheid van en naar school kon worden aangepakt. Op basis van de gesprekken werd er een Octopusplan opgesteld en momenteel worden stap voor stap deze afspraken omgezet in realiteit. De schoolomgeving in Roosbeek werd aangepakt, voor wat betreft de gemeentelijke basisschool bestaan er concrete plannen om de Nieuwstraat andere in te richten. Er werd reeds een proefopstelling gedaan om de plannen af te toetsen met de realiteit. Nu zullen ook de inwoners betrokken worden en kan de uitvoering opgestart worden.

Overzicht:

 • Snelheidsbeperking 50/u in de Boststraat 29/04/2008
 • Snelheidbeperkingen in de Drogenhof en de Werenberg 50km/u. 13/08/2007
 • Uitbreiding bebouwde kom (50km/u) Dorpsstraat, Eksterstraat, Drogenhof, Werenberg 26/10/2010
 • Verkeersremmende maatregelen in de Kerkomsesteenweg, Katspoelstraat, Willebringsesteenweg, Torenhofstraat. 28/08/2008
 • Plaatsing van snelheidsindicatieborden in Willebringsestraat, Koutemstraat, Kerkomsesteenweg en Malendriesstraat. 19/03/2009
 • Afsluiten koepelmodule met Vlaams Gewest om langs de Leuvensesteenweg over het ganse grondgebied fietspaden aan te leggen. 19/06/2007
 • Startnota herinrichting doortocht Roosbeek en aanleg fietspaden langs de N3 03/06/2008
 • Invoeren van reglement “Gemeentelijke Administratieve Sancties” 28/06/2007
 • Heraanleg Waversesteenweg Neervelp 05/05/2008
 • Herinrichting en aanleg fietspaden Kumtichsestraat 01/03/2010
 • Heraanleg parking station kant Vertrijk 19/08/2008
 • Samenwerkingsovereenkomst Boutersem – NMBS Holdiing voor de heraanleg stationsomgeving kant Vertrijk 26/02/2009
 • Infrastructuur- en beplantingswerken Ruiverkaveling Vissenaken 20/03/2007
 • Overeenkomst gratis nachtvervoer met De Lijn 19/05/2009 (zie tevens jeugd)
 • Uitbreiding nachtlijn Leuven – Boutersem – Leuven 01/03/2008 (zie tevens jeugd)
 • Wegeniswerken in de Velpestraat Neervelp 07/07/2009
 • Samenwerkingsakkoord Verkeersdatabank 28/01/2010
 • Aanleg fietspaden Stationsstraat 09/11/2010
 • Opmaak van een algemeen Nood en Interventieplan 24/02/2011
 • Samenwerkingsprotocol tussen gemeenten en politiediensten betreffende handhaving 31/03/2012
 • Er wordt een geluidsmeter aangekocht 09/01/2007
 • Ondertekening charter Octopusplan 12/03/2007
Advertentie

Over janssensg

ben 36 jaar, samenwonend, zoon van 5 jaar ik werk als HR verantwoordelijke in een onderneming te Brussel. verder ben ik schepen in de gemeente Boutersem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s