Om een beter beeld te krijgen van de behoeften van de senioren werd  er  een ouderenbehoefteonderzoek georganiseerd.

Naar aanleiding hiervan is er dan een ouderenadviesraad opgericht met als bedoeling er voor te zorgen dat de resultaten van dit onderzoek worden opgevolgd en uitgevoerd. Zo zullen ze enkele rustbanken worden bijgeplaatst om senioren voldoende rustmomenten te bieden.

De ouderenadviesraad, de bestaande seniorenraad en de seniorenverenigingen organiseren jaarlijks enkele activiteiten die de gemeente ondersteund, bv de eindejaarsshow.  Dit kadert in een visie om ouderen en senioren voldoende voeling met hun leefgemeenschap te blijven geven. Senioren zijn soms weinig mobiel en het gevaar bestaat dan dat ze het contact verliezen met hun vrienden en leeftijdsgenoten. Daarom ook werd met het project “BIB aan huis” gestart. Hiermee zorgen we ervoor dat boeken, tijdschriften en dvd’s aan huis worden geleverd bij mensen die zelf niet meer in staat zijn om naar de bibliotheek te komen.

In het kader van het woonbeleid werd er de nodige aandacht besteedt aan informatiebedeling naar senioren en bejaarden toe inzake subsidies om de toegankelijkheid van hun woning te verbeteren. Dit teneinde er voor te zorgen dat ze langer thuis kunnen blijven wonen.  In de afgelopen bestuursperiode werd het rusthuis te Roosbeek volledig vernieuwd. Ondanks het feit dat dit een privé-initiatief betreft heeft de gemeente steeds het nodige gedaan en haar verantwoordelijkheid opgenomen op momenten waarop het rusthuis met sluitingsgevaar werd bedreigd.

Ook op sportgebied werden de nodige inspanningen geleverd naar senioren toe. Boutersem heeft het label bekomen van “sportelgemeente”. Door deze deelname worden bijkomende activiteiten georganiseerd om de 55-plussers aan te zetten om te sporten.

Naar aanleiding van de seniorenweek wordt er in november 2012, voor de eerste keer, “de oudere mens” in de schijnwerpers geplaatst. Gedurende één week staan er tal van activiteiten gepland.

Overzicht:

  • Bevraging Ouderenbehoefteonderzoek 31/03/2009
  • Oprichten van een Gemeentelijke Ouderenadviesraad (OAR) 24/11/2011
  • Deelname actie ‘sportelgemeente 2012’ – september 2012
Advertentie

Over janssensg

ben 36 jaar, samenwonend, zoon van 5 jaar ik werk als HR verantwoordelijke in een onderneming te Brussel. verder ben ik schepen in de gemeente Boutersem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s